Jakie płytki wybrać do kuchni?

Jakie płytki wybrać do kuchni?

Kuchnia to szczególne miejsce, gdzie nie tylko jadamy posiłki, lecz spędzamy wspólny czas z rodziną i bliskimi. Z uwagi na szereg funkcji, jakie musi spełniać pomieszczenie tego typu, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na meble, oświetlenie, lecz także podłogę. W tym artykule wskażemy, na co warto zwrócić uwagę, wybierając płytki do kuchni. Zapraszamy do lektury!

Płytki do kuchni – na co należy zwrócić uwagę?

Kuchnia to pomieszczenie, które jest najbardziej eksploatowane. W niej jemy wszystkie posiłki, a także spędzamy wspólny czas z rodziną i bliskimi. Dlatego podłoga musi być bezpieczna, ponieważ podczas gotowania nierzadko dochodzi do rozlania wody, innych płynów oraz zabrudzenia jedzeniem. Biorąc pod uwagę powyższe zagrożenia, świetnie sprawdzi się tubądzin malena. Nietrudno, aby zabrudzić podłogę podczas gotowania, zwłaszcza jeśli przyrządzanie posiłków następuje na trzech lub czterech palnikach.

Dlatego warto zakupić takie płytki, które są łatwe w czyszczeniu i odporne na wilgoć. Ścieralność oznaczona symbolem PEI również ma ogromne znaczenie. W pomieszczeniach, gdzie istnieje ryzyko poślizgu, trzeba wybrać płytki, które są antypoślizgowe (np. ceramstic lucid). Taka cecha jest określana parametrem R. Architekci wnętrz zalecają, aby płytki wykonane z ceramiki cechowały się parametrem R11 lub R13. Co więcej, w kuchni osobie gotującej może wypaść z ręki garnek, patelnia czy talerz. Aby nie martwić się, czy taki wypadek wpłynie na kondycję płytek warto wybrać produkty takie, które są odporne na obrażenia mechaniczne i zarysowania.

Powrót na górę