- przez Majka Kunicka
Marnowanie żywności to problem nie tylko gospodarstw domowych, ale także i lokali gastronomicznych. Każdego dnia pozostają niezużyte składniki spożywcze, które trzeba odpowiednio przechowywać, aby nadawały się jeszcze do spożycia. W tym celu konieczna jest odpowiednia konserwacja żywności, która zapobiegnie jej wyrzuceniu. Niestety jest to problem na dużą skalę i statystyki, które pokazują, ile ton jedzenia zalega na wysypiskach są zatrważające. Można nimi wykarmić setki ludzi, którzy borykają się z głodem. Wyrzucanie żywności oznacza duże straty finansowe. Wprowadzając rozsądne zasady i nawyki można znacznie ograniczyć marnowanie składników pokarmowych. Jak to mawiają, zawsze zmiany zaczynamy od siebie. Nauczę się dzisiaj, to jutro będę wiedzieć. Sposobów na przechowywanie niezużytej żywności jest wiele. Można ją pasteryzować, mrozić, przetwarzać czyli z jednego dania robić inne. Przykładem mogą być warzywa z wywaru zupy. Nie każdy je zjada i najczęściej lądują w koszu. A można z nich zrobić sałatkę. Kiedy zostanie makaron niewykorzystany do zupy, można kolejnego dnia zrobić spaghetti. I takim sposobem resztek jedzenia w koszu będzie coraz mniej. Racjonalizacja zakupów i świadomość gospodarowania jedzeniem pozwalają na duże oszczędności. Współczesny styl życia zapomina jednak o tym, że warto robić przemyślane zakupy. W sklepach jest ciągły dostęp do wszelkich produktów, więc wyrzucenie czegoś do śmietnika nie oznacza, że czegoś zabraknie. Jednak takie podejście nie jest słuszne.
Pakowarki do żywności – próżniowe przechowywanie jedzenia
W restauracjach problem z marnowaniem żywności rozwiązuje chociażby pakowarka próżniowa. Dzięki niej można zafoliować dany skłądnik i zachować jego przydatność do spożycia. Tego typu pakowaczka próżniowa jest profesjonalnym wyposażeniem gastronomii. Można je znaleźć na stronie hendi.pl. Wysokiej jakości urządzenia pozwalają na racjonalne zarządzanie pozostałą żywnością. W warunkach domowych także można się zapatrzeć w pakowarki próżniowe. Jednak najczęstszą metodą przechowywania jest mrożenie. Jest to proces, który polega na wykorzystaniu niskiej temperatury do utrzymania składników spożywczych w przydatności do spożycia.
Rozsądne nawyki kluczem do sukcesu. Jak zapobiegać marnowaniu jedzenia?
Zaczynając od własnego podwórka możemy nauczyć się właściwego gospodarowania w swoim domu. Nurt „zero waste” staje się obecnie coraz bardziej popularny. Wraz z wyrzucanym jedzeniem, marnujemy także zasoby naszego budżetu. Może warto podliczyć, ile kosztuje nas każdy wyrzucony kawałek mięsa, którego nie możemy już zjeść lub reszta zupy, na którą nikt już nie ma ochoty. Może warto zanotować jaki jest koszt wyrzuconego jogurtu, bo skończył się jego termin przydatności do spożycia, albo ile tracimy pozbywając się zaschniętego plastra sera. Może to nam otworzy oczy. Brak produkcji odpadów żywieniowych jest zjawiskiem niezwykle pożytecznym, kształtującym sensowne nawyki. Kupuję tyle, ile zjem. Czytam etykiety produktów. Nie robię ogromnych zapasów. Odpowiednio układam zakupy w lodówce, aby nic nie przeoczyć. Dodatkowo z jednego dania, konstruuję inne. To niektóre zasady, które pozwalają na świadome gospodarowanie żywnością.