Piec do pizzy – opalany drewnem, gazowy czy elektryczny?

Piec do pizzy – opalany drewnem, gazowy czy elektryczny?

Po jaki piec do pizzy sięgnąć? Lepszym wyborem będzie zakup pieca do pizzy gazowego? A może jednak powinniśmy zdecydować się na piec elektryczny lub opalany drewnem? To dylemat każdego, kto planujemy w swoim domu lub lokalu gastronomicznym serwować prawdziwą pizzę. Twój również? W takim razie zajrzyj do poniższego tekstu, gdyż może okazać się dla Ciebie nie tylko źródłem przydatnych informacji, ale również szansą na łatwiejszy wybór pieca do pizzy. 

Piece do pizzy – rodzaje

Nie trzeba być ekspertem, by stwierdzić, że do wyboru mamy wiele różnego typu pieców do pizzy. Wśród tych najpopularniejszych możemy wymienić piece do pizzy elektryczne, piece do pizzy gazowe oraz opalane drewnem. Co warto wiedzieć o poszczególnych rodzajach?  

Na pewno piece do pizzy opalane drewnem to przykład najstarszych i zarazem najbardziej znanych piecyków, ponieważ są z nami od początku. Ich użytkowanie jest bardziej wymagające, ale nie wiąże się ze sporymi kosztami, o ile mamy dobre źródło drewna. Co więcej, ten piec do pizzy jest w stanie zapewnić nam przepyszne wypieki, więc zdecydowanie przypadnie do gustu wielu z nas i to niezależnie od tego, czy szukamy produkty do profesjonalnych zastosowań, czy tylko do domowych.

Piece elektryczne to wygoda, ponieważ nie musimy tutaj podejmować zbyt wielu kroków, by odpowiednio przygotować swoje urządzenie do wypieku popularnego przysmaku. Oczywiście piecyk do pizzy elektryczny wiąże się ze sporymi kosztami, zwłaszcza że w ostatnich czasach taryfy rosną w zawrotnym tempie. Dlatego o wiele lepiej sięgnąć po niego do domowych zastosowań, niż do profesjonalnych. 

Tuż obok czekają piece do pizzy gazowe to chyba najpopularniejsze rozwiązania, ponieważ spotkać je można praktycznie w każdej większej restauracji. To nas jednak nie powinno dziwić, ponieważ takie piecyki do pizzy są proste w użytkowaniu i nie generują takich dużych kosztów, jak inne tego typu rozwiązania. Jedyne, co trzeba zrobić, to po prostu sięgnąć po odpowiedni produkt, a będzie nam dobrze służył przez długie lata. 

Piece do pizzy – który ostatecznie wybrać?

Prawdę mówiąc, to nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania, które sprawdzi się u każdego z nas. Dlatego każdy, kto oczekiwał jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy lepszy piec na drewno, piec do pizzy gazowy czy elektryczny, może się trochę rozczarować. Na pewno przy wyborze warto mieć na uwadze swoje potrzeby, jak również oczekiwania, bo innych rozwiązań będziemy potrzebowali w warunkach domowych, a innych, gdy planujemy serwować oryginalną pizzę w swoim lokalu gastronomicznym. 

Na pewno w podjęciu ostatecznej decyzji pomoże nam dystrybutor tego typu rozwiązań, w szczególności gdy wybór padnie na najlepszego z rynku. To właśnie on udzieli nam informacji o oferowanych rozwiązaniach i wskaże, które piece do pizzy będą w stanie sprostać naszym oczekiwaniom. Dzięki temu zakup przebiegnie sprawnie i bezproblemowo, a my w bardzo krótkim czasie będziemy mogli zająć się wypiekiem pizzy.

Powrót na górę