- przez Majka Kunicka
Nie da się ukryć, że pyszne ciasto naleśnikowe stanowi jeden z podstawowych rodzajów śniadania. Bardzo wiele osób uwielbia słodkie śniadanie w postaci gofrów lub też naleśników. Choć najczęściej w polskich domach przygotowuje się naleśniki, coraz więcej osób decyduje się na kupno gofrownic, by móc przygotować pyszne, pulchne i smaczne gofry. Co ciekawe, oprócz domowych gofrownic można w sklepach zakupić również gofrownicę profesjonalną, która zazwyczaj jest podstawowym wyposażeniem wielu punktów gastronomicznych, na przykład restauracji, czy cukierni lub też kawiarni, które w ofercie mają gofry. Czym zatem wyróżniają się gofrownice profesjonalne. Jakie jest ich zastosowanie i zalety? Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu.
Gofrownice gastronomiczne – co to jest?
Gofrownice gastronomiczne są elektronicznymi urządzeniami, które należą do grupy sprzętów gastronomicznych, profesjonalnych. Cechuje je przede wszystkim wysoka wytrzymałość oraz jakości wykonania, która pozwala na długotrwałe i bezawaryjne działanie. Warto wspomnieć również, że gofrownice gastronomiczne sprawdzają się w tego typu restauracjach, czy kawiarniach, a nawet cukierniach dlatego, że mogą one być o wiele dłużej wykorzystywane niż gofrownice dostępne w domach.
Co więcej, gofrownice ten mają możliwość robienia gofrów tradycyjnych, ale również tych w kształcie serca, czy okrągłych. Dużą furorę oczywiście obecnie robią gofrownice, które tworzą gofry, mogące posłużyć jako rożek, czyli gofry bąbelkowe. Ponadto, gofrownice profesjonalne po mają obudowę nierdzewną, ale także bardzo dobrze wykonane i solidne płyty grzewcze, które są żeliwne zapobiega to oczywiście przywieraniu gofrów. Warto również wspomnieć, że należy kupić gofrownice gastronomiczne od polecanych producentów. Dzięki czemu można mieć pewność, że użytkowane sprzęt jest naprawdę wysokojakościowy.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie gofrownicy gastronomicznej?
Chcąc wyposażyć swój punkt gastronomiczny, czy to kawiarnię, czy restaurację, czy cukiernię, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość sprzętu. Wybierając profesjonalną gofrownicę gastronomiczną, warto pamiętać, że urządzenie musi być w taki sposób wykonane, że jego użytkowanie będzie bezpieczne. Najlepiej zwrócić uwagę na uchwyt, czy nie nagrzewa się on podczas pracy. Ta część powinna być termoizolowana, więc jeżeli ona nie jest odporna na ciepło, sprzęt ten nie jest wysokojakościowy.
Ponadto, gofrownica gastronomiczna musi mieć także antypoślizgowe podpórki, które będą zabezpieczać urządzenie przed ewentualnym poślizgiem. Jak wiadomo, w punktach gastronomicznych mogą wylać się różnorodne substancje na blat, przez co doprowadzić do poślizgu różnorodnych sprzętów. Oczywiście ślizgająca się gofrownica może stanowić zagrożenie.
Co więcej, podczas zakupu gofrownicy profesjonalnej można również zwrócić uwagę na wyjmowane wkłady, które powinny zostać również wykonane ze stali nierdzewnej. Tego typu wyjmowane wkłady ułatwiają czyszczenie całego sprzętu. Co ciekawe, dzięki wymiennym nakładkom można również przygotować różnorodne kształty gofrów, jest to naprawdę świetny rodzaj urządzenia.