- przez Majka Kunicka
Napoje, syropy i soki ekologiczne, powstałe z naturalnych składników z kontrolowanych upraw, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, witamin, związków czynnych i minerałów. Znajdziemy tu niezliczone ilości antyoksydantów, chroniących organizm przed chorobami i szybkim starzeniem, witamin A, C, E i kwasu foliowego, a także makro- i mikroelementów, w tym potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Ponieważ są łatwe do włączenia do diety, w prosty sposób pozwalają zwiększać odporność. A także wpływać na poprawę samopoczucia i wyglądu – spożywając soki regularnie, w szybkim czasie znacząco poprawimy stan skóry i kondycję włosów. W przypadku owoców o gęstym miąższu doskonale sprawdzają się sycące smoothie i pełnowartościowe słodkie przecierowe musy. Do produkcji witaminowym bomb najczęściej używa się owoców o działaniu napotnym – z malin, porzeczek, aceroli czy czarnego bzu, do oczyszczania i odkwaszania organizmu – wyciągów z aloesu, a do poprawy działania układu pokarmowego i wspomagania przemiany materii – napojów kombuchy.
Napoje ekologiczne – alternatywa dla oranżady i mleka
Napoje ekologiczne z roślin to nowoczesna, zdrowa alternatywa dla krowiego mleka, dzięki której nie trzeba rezygnować z mlecznych zup, budyni i zabielanych kaw. Pochodzące z nasion zbóż, ryżu czy kokosa napoje nie tylko świetnie zaspokajają pragnienie, ale i pozwalają na przygotowanie wyjątkowych, lekkostrawnych i pełnych wartości odżywczych deserów, koktajli i sosów. Idealnych do spożycia przez osoby z nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka krowiego i wszystkich tych, którzy chcą zmniejszyć udział produktów zwierzęcych w swojej diecie, a zwłaszcza odciążyć jadłospisy swoich pociech. Dla dzieci, młodzieży i dorosłych zwolenników zdrowego żywienia, którzy lubią od czasu do czasu sięgnąć po gazowaną oranżadę czy colę, przygotowano naturalne, ekologiczne wersje tych kultowych napojów pozbawione dodatków chemicznych.