- przez Majka Kunicka
Cęgi są niezbędnym narzędziem, dzięki któremu można oczyścić płytkę paznokciową. Oprócz tego cążki do paznokci umożliwiają precyzyjne skrócenie paznokcia. Na rynku kosmetycznym można znaleźć wiele modeli takich narzędzi. Szeroka możliwość pozwala dobrać odpowiedni sprzęt do swoich potrzeb. Jednak ostateczna decyzja nie jest prosta, ponieważ liczba modeli potrafi przytłoczyć. Jakie cęgi wybrać?
Cęgi do paznokci – rodzaje
Na ogół na rynku cęgi do paznokci można spotkać w trzech postaciach. Jako klienci możemy kupić cęgi czołowe, cęgi boczne i cążki do wrastających paznokci. Oczywiście rodzaje nie są przypadkowe, ponieważ każdy z nich wyróżnia się inną budową i służy do innych prac kosmetycznych. Cążki do paznokci czołowe wyróżniają się ostrzem skierowanym czołowo w poprzek swoich ramion. Zamontowane ostrza schodzą w swoim kierunku, tym samym nie pozostawiając wolnej przestrzeni. Pierwsza odmiana cążek najlepiej radzą sobie z grubą i wymagającą płytką paznokciową. Cążki boczne służą do opracowywania płytki paznokciowej wzdłuż linii palców. Taki zabieg jest możliwy, dzięki temu, że w cążkach tego typu ostrza są ustawione pionowo do ramion. Z kolei cążki do wrastających paznokci rozwiązują problemy, które często prowadzą do wizyt u podologa. Chodzi o sytuację, w której płytki paznokciowe wrastają w otaczający naskórek. Dzięki takim cążkom, bazującym na węższym ostrzom można z łatwością obciąć wrastający paznokieć.
Cążki do paznokci u nóg – jak wybrać?
Bez względu na to, czy chcemy kupić cążki do grubych paznokci u nóg, czy
cążki do paznokci u nóg, które nie sprawiają kłopotów i tak trzeba wybrać odpowiednie narzędzie. Aby nasz zakup był udany, trzeba zrealizować zakup według konkretnej strategii, opierającej się na weryfikacji poszczególnych aspektów. Aby dokonać dobrego wyboru, trzeba wziąć pod uwagę to czy cążki do grubych paznokci u nóg są dopuszczone na rynek i mogą się pochwalić certyfikatami. Dobre cążki to takie, które pracują lekko, bazują na podwójnej sprężynie i są wykonane z materiału, który można sterylizować.