- przez Majka Kunicka
Szukasz kiełbasy, która jest zarazem wyrazista i delikatna? Poznaj kiełbasę chorizo. To kiełbasa chorizo to w zasadzie cała grupa rodzajów kiełbas, które są wytwarzane w Hiszpanii. Co ciekawe, kiełbasa jest bardzo popularna w krajach latynoamerykańskich. Produkcja kiełbasy chorizo zaczęła się od XVI wieku, gdy Hiszpanie otrzymali dostawy papryki. Łącząc suszoną paprykę wraz z mięsem wieprzowym Hiszpanie, opracowali idealną recepturę, tak powstało chorizo.
Kiełbasa chorizo jest ściśle związane z hiszpańską gastronomią. Potrawy z tą kiełbasą nabierają charakteru. Kiełbasa ta produkowana z mięsa wieprzowego, suszonej papryki, czosnku oraz ziół. Jakie wyróżniamy rodzaje chorizo?
Rodzaje kiełbasy chorizo
W sklepach można kupić wiele rodzajów chorizo, które różnią się kształtem, konsystencją mięsa, pikantnością czy średnicą. Każdy produkt może mieć zróżnicowaną jakość. Te najlepsze są jednak produkowane w małych manufakturach, które dopieszczają każdy produkt i nie robią tzw. masówki. Co najważniejsze takie małe manufaktury nie dodają ulepszaczy, które sztucznie zmieniają smak, a także przedłużają długość ważności.
Szybkie dania z kiełbasą
Niektóre gatunki chorizo bardziej nadają się jako składnik do potrawy, inne idealnie jako przystawka czy czekadełko w plasterkach. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze gatunki:
Chorizo dulce – gatunek o łagodnym charakterze, idealna dla osób, które nie przepadają a pikantnymi kiełbasami.
Chorizo picante – kiełbasa ostra w smaku. Idealna jako dodatek do sałatek i pizzy.
Chorizo natural – kiełbasa wytwarza w mniejszych fakturach. Cechuje się brakiem ulepszaczy. Skład kiełbasy wskazuje na najwyższą jakość
Chorizo riojano – kiełbasa uważana za smakoszy, a także koneserów gastronomi za najlepszą.
Chorizo de Pamplona – kiełbasa, która cechuje się większą średnią od pozostałych. Do jej produkcji są używane wyłącznie świecie iberyjskie.
Powyższe gatunki to tak naprawdę kropla w morzu. Istnieje o wiele więcej gatunków, które warto poznać. Z uwagi na dostępność kiełbasy chorizo w Polsce, warto dodawać go dań. Szybkie dania z kiełbasą chorizo idealnie wpasują się na spotkaniach rodzinnych czy towarzyskich.